HTML

Ez meg amaz

Vegyesen ez meg az, ami engem érdekel.

Friss topikok

  • Ervin Filemon: No igen ! "TUDOMÁNYOS " VAGY TUDOMÁNYOSKODÓ IGÉNNYEL VALÓBAN NEMCSAK A TÉR ÉS IDŐ akár a kozmikus... (2020.05.07. 10:40) Az anyag kettős természete
  • darthhouse: A Nagy Galéria nem más, mint egy rámpa. Semmi más nem kell egy piramis építéséhez, csak hosszú erő... (2012.06.09. 15:30) Piramisépítő technika

Címkék

Archívum

Nyári nyelvtanulás

2012.06.01. 09:33 Kico

Legyen szó nyelvtanfolyamról vagy külföldi utazásról, egy biztos: a nyári szünidő a legalkalmasabb időszak arra, hogy iskoláskorú gyermekeink nyelvet tanuljanak, csiszolják a már meglévő tudásukat, bővítsék szókincsüket. Cikkünkből kiderül, milyen lehetőségeik vannak azoknak a diákoknak, akik nyelvvizsgára készülnek vagy egyszerűen csak jobban megismerkednének egy adott idegen nyelvvel.

Az idegen nyelv tanulás a diákokat megismerteti az adott ország kultúrájával, történelmével, bevezeti őket egy olyan világba, melyben elsőre minden kiismerhetetlennek tűnik. A nyelvtanulás minden esetben az alapvető kommunikációs helyzetek felismerésével és a társalgáshoz szükséges szókincs elsajátításával kezdődik, emellett pedig minden diák megtanulja a legegyszerűbb nyelvtani szabályokat is. Ahhoz, hogy a tanuló magabiztosan és felszabadultan tudjon beszélgetni azokkal, akiknek az angol vagy a francia az anyanyelve, nagyon sok próbálkozásra, a hibák felismerésére van szüksége. Hiszen a nyelvtanilag helyes fogalmazások megírása vagy a hibátlan nyelvtani tesztek kitöltése csak szükséges, de nem elégséges feltétele a nyelvtudásnak. Mint minden más tudás elsajátításánál, itt is a gyakorláson van a hangsúly. Az is fontos, hogy az iskolában elkezdett tanulás a szünidő alatt se maradjon abba. A nyári nyelvoktatásnak számos formája terjedt el hazánkban az elmúlt évtizedben: a fiatalabbak játékos programok keretében ismerkedhetnek meg külföldi dalokkal és az alapvető szókinccsel, az idősebbek pedig nyelvi táborokban, nyelvvizsga előkészítőkön, külföldi munkák során bővíthetik a már meglévő tudásukat.

 

A nyelvi táborokban gyermekeink életkoruk szerinti csoportokban vehetnek részt az órákon. Általában kezdő, a nyelvvel csak ismerkedő fiatalok és a nyelvtanulásban már gyakorlottabb diákok is találnak tudásszintjüknek megfelelő foglalkozásokat. A táborban oktatók segítségével a vakációzók szókincse, gyakorlati és elméleti tudása szinte észrevétlenül gazdagodik.

 

Az egy-, illetve kéthetes turnusokból álló nyári nyelvtanulás valamivel szigorúbb, a diákoktól nagyobb figyelmet és fegyelmet követelő változata a nyelvi előkészítő tanfolyam. Akik a nyelvtanulásnak ezt a formáját választják, szorgalmas és kitartó munkával igen hatékonyan fejleszthetik nyelvtudásukat. Legtöbbször egy-, illetve kéthónapos tanfolyamokra lehet jelentkezni, és azt is a diákok dönthetik el, hogy a nap melyik szakát szeretnék a nyelviskolában tölteni. Az ide jelentkezők a foglalkozásokon egyszerre végeznek elméleti és gyakorlati feladatokat, és az órák befejeztével sincs vége a tanulásnak: rendszerint házi feladattal térnek haza a lelkes fiatalok.

 

A legtöbb - főként lánygyermekes - szülő aggódva követte figyelemmel a mára igen népszerűvé vált, külföldi munkavállalással összekötött nyelvtanulási forma térhódítását. Évről-évre rengeteg fiatal dönt úgy, hogy gyermekfelügyelőként, eladóként vagy mezőgazdasági munkásként, valamint tábori programszervezőként ellátogat egy olyan nyelvterületre, ahol gyakorolhatja az általa kedvelt idegen nyelvet. A legtöbb esetben eredményes és kellemes, élményekben gazdag utazásról számolnak be azok a fiatalok, akik nyarukat külföldön élő családoknál töltötték, vagy más diákmunkával tették hasznossá magukat. Amennyiben a családnak nincs külföldön élő ismerőse, mindenképp érdemes gyermekünket "karon fogva" kiválasztani egy, a diákok külföldi utazásával és nyelvtanulásával foglalkozó irodát, ahol minden kérdésünkre választ kaphatunk, együtt szervezhetjük meg a kiutazást, csemeténk külföldön tartózkodását.

 

A nyári nyelvtanulás bármely formáját is választja gyermekünk, biztos, hogy szeptemberben, az iskolába visszatérve magabiztosabban szólal fel az angol órán, és tanára is észreveszi majd a fejlődést!

Forrás: Sulinet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezmegamaz.blog.hu/api/trackback/id/tr444558693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása