HTML

Ez meg amaz

Vegyesen ez meg az, ami engem érdekel.

Friss topikok

  • Ervin Filemon: No igen ! "TUDOMÁNYOS " VAGY TUDOMÁNYOSKODÓ IGÉNNYEL VALÓBAN NEMCSAK A TÉR ÉS IDŐ akár a kozmikus... (2020.05.07. 10:40) Az anyag kettős természete
  • darthhouse: A Nagy Galéria nem más, mint egy rámpa. Semmi más nem kell egy piramis építéséhez, csak hosszú erő... (2012.06.09. 15:30) Piramisépítő technika

Címkék

Archívum

"Micimackó 120 éve"

2012.06.01. 10:01 Kico

Micimackót és barátait mindenki szeretni és kedveli. De azt kevesen tudják, hogy kinek is köszönhetik létezésüket. Az író A.A. Milne 120 éve született. Nézzünk bele egy kicsit kedvenc mesehőseink születésébe.

A.A. Milne nem más, mint Alen Alexander Milne, aki 1882. január 18-án született Londonban. A skót származású költő első kiadásban megjelent alkotása egy verseskötet volt, amely az Amikor még kicsik voltunk címet viselte. Bár ez hozta meg számára a világhírt, de mégis a Winnie the Pooh megjelenésével lett a szülők és gyerekek kedvenc írója.

A kicsit együgyű mackó és barátai története 1925-ben látta meg a napvilágot. A szerző a történetet fiának szánta, persze nem véletlenül. Fiának, Christopher Robin Milne-nek volt egy nagyon kedves, imádni való mackója, akinek a Százholdas Pagonyban megélt, kalandos történeteiről szól a könyv. De hogy Micimackó ne érezze magát egyedül a mesevilágba, társakat is kapott. Elsőként gazdáját, akit a könyvben csak Róbert Gidának hívnak. Aztán máris előttünk terem Tigris, Malacka, Nyuszi, Füles, Kanga, Zsebibaba és Bagoly, akik valószínű, azért rejtették rabul a szívünket, mert van bennük valami emberi. S ha már így van, kicsit gyarlók, kicsit, nevetségesek, pont olyanok amilyenek mi emberek vagyunk.

A könyvet több mint húsz nyelvre fordították, köztük latinra és eszperantóra is. Amerikában néhány iskolába még kötelező olvasmánnyá is tették.
Magyarországon 1935-ben jelent meg Karinthy Frigyes sziporkázóan humoros fordításában. A könyv oldalainak elmaradhatatlan kísérői Ernset H. Shepard kacagtató illusztrációi.

Természetesen az első könyvet egy folytatás is követte, amely 1928-ban adtak ki Micimackó kuckója címmel.

Milne színpadi szerzőként is remekül megállta a helyét, számos darabját náluk is bemutatták.
Hosszantartó betegséget követően 1956-ban hunyt el, de nevét felírta a XX. századi legnépszerűbb könyvek 17. helyére.

S még néhány mondat hozzád, olvasóhoz:

"Köszöntünk, kéz a kézben
(részemről mondjuk mancsot),
hogy teljesítsük részben
kérésed és parancsod,
mely minket felidézett,
mint mackóvágy a mézet.
Róbert Gida meg én
egy lélek, két legény,
egymást nagyon szeretjük,
és együtt s evégett
ketten szeretünk téged."

A.A Milne: Micimackó

Forrás: Sulinet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezmegamaz.blog.hu/api/trackback/id/tr344558759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása