HTML

Ez meg amaz

Vegyesen ez meg az, ami engem érdekel.

Friss topikok

  • Ervin Filemon: No igen ! "TUDOMÁNYOS " VAGY TUDOMÁNYOSKODÓ IGÉNNYEL VALÓBAN NEMCSAK A TÉR ÉS IDŐ akár a kozmikus... (2020.05.07. 10:40) Az anyag kettős természete
  • darthhouse: A Nagy Galéria nem más, mint egy rámpa. Semmi más nem kell egy piramis építéséhez, csak hosszú erő... (2012.06.09. 15:30) Piramisépítő technika

Címkék

Archívum

Őszi programok

2012.06.01. 09:36 Kico

Bármennyire is nem akarunk tudomást venni róla, de lassan vége van a nyárnak, a kánikulával együtt a pihenés időszaka is véget ért. Noha rendkívül fontos, hogy a család életébe visszacsempésszük a korábban megszokott rendszert, ezt semmiképp se egyik napról a másikra tegyük: délutáni sétákkal, közös biciklizéssel, hétvégi kirándulással marasztaljuk még egy kicsit a szünidő hangulatát!

 

Az új tanév - ahogy az lenni szokott - kissé döcögve indul; gyereknek, felnőttnek egyaránt nehéz visszarázódni a dolgos hétköznapokba. Néhány nap elteltével aztán mosolyogva ébredünk rá, hogy minden újra a régi kerékvágásban halad: csomagoljuk a tízórait, expedíciót indítunk egy fél pár tornacipő után, és toporogva várakozunk a fürdőszoba előtt.
Az első napok az iskolában is lazábban telnek; három hónapos felhőtlen, kötelezettségmentes időszak után nehéz ismét összeszedetten viselkedni, pisszenés nélkül végigülni az órákat és a padtárs élménybeszámolója helyett a tanári magyarázatra figyelni. A visszazökkenés nem megy egyik napról a másikra, ezzel a pedagógusok is tisztában vannak, mi se akarjuk tehát otthon, hogy minden átmenet nélkül visszaálljon a régi, megszokott életritmus. Korán vége van a tanításnak? Nincs lecke? Ne ücsörögjünk otthon, használjuk ki, hogy még kellemes idő van: tegyünk egy sétát a közeli parkban, gyűjtsünk leveleket, gesztenyét, menjünk el fagyizni. A hétvégét, ha csak tehetjük, és együtt van az egész család, alakítsuk "ráadás szünidővé": keressünk szabadtéri programokat, menjünk el az állatkertbe, esetleg a vidámparkba. Az időjárás szerencsére még jó ideig megengedi, hogy hosszabb kirándulásokat is tegyünk: nézzünk ki egy úticélt, üljünk vonatra vagy pattanjunk bringára és töltsük a napot a szabadban! Vihetünk labdát, tollast, frisbee-t, vagy akár kártyát, társasjátékot is; lényeg, hogy ne a nyár elmúltán keseregjünk, hanem próbáljuk kellemessé tenni az őszi napokat! Ha éppen nincs kedvünk kimozdulni otthonról, rendezzünk egy bográcspartit, grillsütést a kertben; a készülődésbe, tűzrakásba, sütés-főzésbe feltétlenül vonjuk be a gyerekeket.
Ha így teszünk, tovább gyarapíthatjuk a nyáron szerzett közös élményeket és gyerekeink nem fognak hirtelen szakadékot érezni a vakáció és az iskolakezdés között, ezáltal kisebb lesz az iskola elleni - nyílt vagy elfojtott - tiltakozásuk és nagyobb kedvvel, hajlandósággal néznek majd a rájuk váró kötelezettségek elé.

Forrás: Sulinet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezmegamaz.blog.hu/api/trackback/id/tr844558707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása